Member State report: Belgium / Art7

Report type Member State report to Commission
MSFD Article Art. 7 Competent authorities
Member State Belgium
Reported by MSFD Reporting Database FrontEnd
Report date 2020-01-16
Report access BE_MSCA_20200116.xml
CA code (EU, national)
BE-FGOV-HEALTH
BE-FGOV-TRANSPORT
BE-FGOV-MUMM
BE-FGOV-MIL
BE-FGOV-ENERGY
BE-FGOV-QUALITY_SAFETY
Acronym, Name (national)
FPS Public Health, Food Chain Safety and Environment - Service Marine environment (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - Dienst Marien Milieu)
FPS Mobility and Transport (FOD Mobiliteit en Vervoer – Directoraat-generaal Maritiem Vervoer)
MUMM: FPS Science Policy, Royal Belgian Institute of Natural Sciences, Service Management Unit of the Mathematical Model of the North Sea (POD Wetenschapsbeleid, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Wetenschappelijke Dienst Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee)
Defense - Naval component (Ministerie van Landsverdediging – Marinecomponent)
FPS Economy, SME's and Energy, DG Energy (FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie – Algemene Directie Energie)
FPS Economy, SME's and Energy, DG Quality and Safety (FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie – Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid)
Address
Place Victor Hortaplein 40/010, Brussels/Brussel, Belgium, 1060
rue du Progrès-Vooruitgangstraat 56, Brussels/Brussel, Belgium, 1210
Vautierstraat 29, Brussels/Brussel, Belgium, 1200
Graaf Jansdijk 1, Bruges (Zeebrugge)/Brugge (Zeebrugge), Belgium, 8380
avenue Albert II-laan 16, Brussels/Brussel, Belgium, 1000
avenue Albert II-laan 16, Brussels/Brussel, Belgium, 1000
URL
http://www.health.belgium.be/nl/milieu
http://www.mobilit.fgov.be/
http://www.odnature.naturalsciences.be/mumm/
http://www.mil.be/
http://economie.fgov.be/
http://economie.fgov.be/
Legal status
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Responsibilities
De federale overheid, de bevoegde overheid in België, voert een vooruitstrevend beleid inzake Mariene Strategie. Als we de toestand in België vergelijken met de andere landen van Europa, dan is de balans positief. Wij in België zijn er in geslaagd 'zorg voor het milieu' te vertalen in een en beleid en niet een of beleid: er is plaats voor de mens en de natuur, niet de mens of de natuur. Om dit te bereiken buigt de dienst marine milieu van de federale overheid zich over thema ’s als internationale natuurbescherming, olieverontreiniging en verontreiniging van op het land, interactie land-zee. De rode draad door heen het beleid van de dienst mariene milieu is het uitvoeren van het aangegane engagement, de uitdagingen innoverend te benaderen en de internationale gemeenschap te inspireren. De Dienst Marien Milieu coördineert de uitvoering door de bevoegde federale diensten van een correcte implementatie van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.
scheepvaartcontrole; exploitatie, beveiliging en havenaangelegenheden; veiligheid en milieuvrijwaring.
Modellering en monitoring van het marien milieu
In het kader van “Acties van de Staat op zee” maakt Defensie/COMOPSNAV deel uit van de Structuur Kustwacht. De Kustwacht coördineert, door het inzetten van de juiste competenties en middelen op de juiste plaats, het toezicht op de toepassing en naleving van de geldende regelgevingen en treedt tegenover derde partijen op als één geïntegreerde uniforme structuur. Ze doet dit door de coördinatie te verzekeren van de acties van de overheid in de havens en de zee- en kustgebieden die onder de bevoegdheid vallen van de federale en gewestelijke overheden. De acties van de overheid op zee worden gedragen door zowel nationale als de door de federale en gewestelijke overheden erkende internationale regelgeving en conventies.
• instaan voor het behoud en de continuïteit van de energiebevoorrading van het land, in het vooruitzicht van duurzame ontwikkeling. • Aanduiding van mogelijke concessiezones voor windturbineparken.
• De Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid zet zich in voor het uitvoeren van technische opdrachten zodat de kwaliteit en de veiligheid van producten, diensten en installaties, de know-how en de competitiviteit van de ondernemingen ondersteund worden. • Zo verhoogt zij het vertrouwen van nationale en internationale actoren in een competitieve economie, ondersteund door ontwikkelingen die samengaan met controle, normalisatie, accreditatie en certificatie, hand in hand met innovatie. • Daarnaast begeleidt en coördineert ze het wetenschappelijk onderzoek inzake metrologie en het duurzaam beheer van het continentaal plat. • zand- en grindontginning op Belgische continentaal plat.
Reference
NA
NA
NA
NA
NA
NA
Membership
De Dienst Marien Milieu heeft het voorzitterschap van de Stuurgroep MNZ (Mèr du Nord – Noordzee) van het Coördinatiecomité International Milieubeleid. De juridische basis van dit comité is het samenwerkingsakkoord van 5 april 1995 tussen de federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot het internationaal milieubeleid. Deze Stuurgroep staat in voor de coördinatie met de relevante bevoegde diensten van de federale Staat en de Gewesten. De intern-Belgische bevoegdheidsverdeling, zoals beschreven in de Bijzondere Wet tot Hervorming der Instellingen van 8 augustus 1980 (zoals gewijzigd), wijst diverse voor het mariene milieu relevante bevoegdheden toe aan de Gewesten, zoals visserijbeleid, waterwegen, havens, zeewering, ... die, voor wat de Noordzee en de kust betreft, door het Vlaamse Gewest worden uitgeoefend. Het milieubeleid (met uitzondering van het productbeleid) t.a.v. bronnen op het land van stoffen die kunnen aanleiding geven tot mariene verontreiniging valt eveneens onder de Gewestelijke bevoegdheden. Taken: • de voorbereiding van het standpunt van de Belgische delegatie bij de Internationale Organisaties of de Internationale ministeriële conferenties, en een inschatting maken van de financiële gevolgen van eventuele beslissingen door deze organisaties • de samenstelling bepalen van deze Belgische delegatie, en een woordvoerder hiervoor aanduiden • de organisatie van het overleg voor een gezamenlijke uitvoering van de aanbevelingen en beslissingen van deze instanties • de voorbereiding van de agendapunten van de interministeriële leefmilieuconferenties • de supervisie over de gegevensverzameling voor het beantwoorden van vragen van internationale organisaties en eventueel de uitwerking van een gezamenlijk federaal + gewestelijk rapport • het verstrekken van advies voor vragen van ministers of staatssecretarissen die in het comité vertegenwoordigd zijn De Stuurgroep MNZ is bevoegd voor de nationale standpuntbepalingen betreffende het mariene milieu. De Dienst Marien Milieu neemt de passende initiatieven binnen het CCIM om voor alle wateren die onder Belgische jurisdictie vallen een geïntegreerde mariene strategie voor te bereiden en uit te voeren.
NA
NA
NA
NA
NA
Regional coordination
Met België als één van de verdragspartijen neemt de Dienst Marien Milieu actief deel aan de coördinatie en activiteiten binnen OSPAR (Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic). De belangrijkste doelstellingen van dit verdrag zijn: • het voorkomen en beëindigen van de verontreiniging van het mariene milieu; • het beschermen van het zeegebied tegen de nadelige effecten van menselijke activiteiten ten einde de gezondheid van de mens te beschermen en het mariene ecosysteem in stand te houden en, wanneer uitvoerbaar, aangetaste zeegebieden te herstellen. Verder streeft het verdrag naar een duurzaam beheer van het betrokken gebied. "Duurzaam beheer" is volgens de preambule van het verdrag "een zodanig beheer van menselijke activiteiten dat het mariene ecosysteem het rechtmatig gebruik van de zee kan blijven dragen en kan blijven voorzien in de behoeften van de huidige en toekomstige generaties". Om dit te bereiken nemen de verdragspartijen, afzonderlijk en gezamenlijk, programma's en maatregelen aan en harmoniseren zij hun beleid en strategieën. Daarbij moeten een aantal principes toegepast worden: • het voorzorgsbeginsel (neem preventieve maatregelen als er een redelijk vermoeden is dat er een nadelige impact op het milieu zal zijn, zelfs al is daar geen bewijs voor); • het beginsel de vervuiler betaalt; • de beste beschikbare technieken, beste milieupraktijk en schone technologie aanwenden. De OSPAR Commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van alle verdragspartijen, ziet toe op de uitvoering van het verdrag en kan zelf beslissingen nemen tot het opstellen van programma's en maatregelen in het kader van het verdrag.
NA
NA
NA
NA
NA

Report type Member State report to Commission
MSFD Article Art. 7 Competent authorities
Member State Belgium
Reported by MSFD Reporting Database FrontEnd
Report date 2011-12-06
Report access BE_MSCA_20111206.xml
CA code (EU, national)
BE-FGOV-HEALTH
BE-FGOV-TRANSPORT
BE-FGOV-MUMM
BE-FGOV-MIL
BE-FGOV-ENERGY
BE-FGOV-QUALITY_SAFETY
Acronym, Name (national)
FPS Public Health, Foodchain safety and Environment - Service Marine environment (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - Dienst Marien Milieu)
FPS Mobility and Transport (FOD Mobiliteit en Vervoer – Directoraat-generaal Maritiem Vervoer)
MUMM: FPS Science Policy, Management Unit of the North Sea Mathematical Models (POD Wetenschapsbeleid, Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee)
Defense - Naval component (Ministerie van Landsverdediging – Marinecomponent)
FPS Economy, SME's and Energy, DG Energy (FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie – Algemene Directie Energie)
FPS Economy, SME's and Energy, DG Quality and Safety (FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie – Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid)
Address
Place Victor Hortaplein 40/010, Brussels/Brrussel, Belgium, 1060
rue du Progrès-Vooruitgangstraat 56, Brussels/Brussel, Belgium, 1210
Gulledelle 100, Brussels/Brussel, Belgium, 1200
Graaf Jansdijk 1, Bruges (Zeebrugge)/Brugge (Zeebrugge), Belgium, 8380
avenue Albert II-laan 16, Brussels/Brussel, Belgium, 1000
avenue Albert II-laan 16, Brussels/Brussel, Belgium, 1000
URL
http://www.beldonor.be/eportal/Environment/index.htm
http://www.mobilit.fgov.be/
http://www.mumm.ac.be/
http://www.mil.be/
http://economie.fgov.be/
http://economie.fgov.be/
Legal status
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Federal administration
Responsibilities
De federale overheid, de bevoegde overheid in België, voert een vooruitstrevend beleid inzake Mariene Strategie. Als we de toestand in België vergelijken met de andere landen van Europa, dan is de balans positief. Wij in België zijn er in geslaagd 'zorg voor het milieu' te vertalen in een en beleid en niet een of beleid: er is plaats voor de mens en de natuur, niet de mens of de natuur. Om dit te bereiken buigt de dienst marine milieu van de federale overheid zich over thema ’s als internationale natuurbescherming, olieverontreiniging en verontreiniging van op het land, interactie land-zee. De rode draad door heen het beleid van de dienst mariene milieu is het uitvoeren van het aangegane engagement, de uitdagingen innoverend te benaderen en de internationale gemeenschap te inspireren. De Dienst Marien Milieu coördineert de uitvoering door de bevoegde federale diensten van een correcte implementatie van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.
scheepvaartcontrole; exploitatie, beveiliging en havenaangelegenheden; veiligheid en milieuvrijwaring.
modellering en monitoring van het marien milieu
In het kader van “Acties van de Staat op zee” maakt Defensie/COMOPSNAV deel uit van de Structuur Kustwacht. De Kustwacht coördineert, door het inzetten van de juiste competenties en middelen op de juiste plaats, het toezicht op de toepassing en naleving van de geldende regelgevingen en treedt tegenover derde partijen op als één geïntegreerde uniforme structuur. Ze doet dit door de coördinatie te verzekeren van de acties van de overheid in de havens en de zee- en kustgebieden die onder de bevoegdheid vallen van de federale en gewestelijke overheden. De acties van de overheid op zee worden gedragen door zowel nationale als de door de federale en gewestelijke overheden erkende internationale regelgeving en conventies.
• instaan voor het behoud en de continuïteit van de energiebevoorrading van het land, in het vooruitzicht van duurzame ontwikkeling. • Aanduiding van mogelijke concessiezones voor windturbineparken.
• De Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid zet zich in voor het uitvoeren van technische opdrachten zodat de kwaliteit en de veiligheid van producten, diensten en installaties, de know-how en de competitiviteit van de ondernemingen ondersteund worden. • Zo verhoogt zij het vertrouwen van nationale en internationale actoren in een competitieve economie, ondersteund door ontwikkelingen die samengaan met controle, normalisatie, accreditatie en certificatie, hand in hand met innovatie. • Daarnaast begeleidt en coördineert ze het wetenschappelijk onderzoek inzake metrologie en het duurzaam beheer van het continentaal plat. • zand- en grindontginning op Belgische continentaal plat.
Reference
NA
NA
NA
NA
NA
NA
Membership
De Dienst Marien Milieu heeft het voorzitterschap van de Stuurgroep MNZ (Mèr du Nord – Noordzee) van het Coördinatiecomité International Milieubeleid. De juridische basis van dit comité is het samenwerkingsakkoord van 5 april 1995 tussen de federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot het internationaal milieubeleid. Deze Stuurgroep staat in voor de coördinatie met de relevante bevoegde diensten van de federale Staat en de Gewesten. De intern-Belgische bevoegdheidsverdeling, zoals beschreven in de Bijzondere Wet tot Hervorming der Instellingen van 8 augustus 1980 (zoals gewijzigd), wijst diverse voor het mariene milieu relevante bevoegdheden toe aan de Gewesten, zoals visserijbeleid, waterwegen, havens, zeewering, ... die, voor wat de Noordzee en de kust betreft, door het Vlaamse Gewest worden uitgeoefend. Het milieubeleid (met uitzondering van het productbeleid) t.a.v. bronnen op het land van stoffen die kunnen aanleiding geven tot mariene verontreiniging valt eveneens onder de Gewestelijke bevoegdheden. Taken: • de voorbereiding van het standpunt van de Belgische delegatie bij de Internationale Organisaties of de Internationale ministeriële conferenties, en een inschatting maken van de financiële gevolgen van eventuele beslissingen door deze organisaties • de samenstelling bepalen van deze Belgische delegatie, en een woordvoerder hiervoor aanduiden • de organisatie van het overleg voor een gezamenlijke uitvoering van de aanbevelingen en beslissingen van deze instanties • de voorbereiding van de agendapunten van de interministeriële leefmilieuconferenties • de supervisie over de gegevensverzameling voor het beantwoorden van vragen van internationale organisaties en eventueel de uitwerking van een gezamenlijk federaal + gewestelijk rapport • het verstrekken van advies voor vragen van ministers of staatssecretarissen die in het comité vertegenwoordigd zijn De Stuurgroep MNZ is bevoegd voor de nationale standpuntbepalingen betreffende het mariene milieu. De Dienst Marien Milieu neemt de passende initiatieven binnen het CCIM om voor alle wateren die onder Belgische jurisdictie vallen een geïntegreerde mariene strategie voor te bereiden en uit te voeren.
NA
NA
NA
NA
NA
Regional coordination
Met België als één van de verdragspartijen neemt de Dienst Marien Milieu actief deel aan de coördinatie en activiteiten binnen OSPAR (Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic). De belangrijkste doelstellingen van dit verdrag zijn: • het voorkomen en beëindigen van de verontreiniging van het mariene milieu; • het beschermen van het zeegebied tegen de nadelige effecten van menselijke activiteiten ten einde de gezondheid van de mens te beschermen en het mariene ecosysteem in stand te houden en, wanneer uitvoerbaar, aangetaste zeegebieden te herstellen. Verder streeft het verdrag naar een duurzaam beheer van het betrokken gebied. "Duurzaam beheer" is volgens de preambule van het verdrag "een zodanig beheer van menselijke activiteiten dat het mariene ecosysteem het rechtmatig gebruik van de zee kan blijven dragen en kan blijven voorzien in de behoeften van de huidige en toekomstige generaties". Om dit te bereiken nemen de verdragspartijen, afzonderlijk en gezamenlijk, programma's en maatregelen aan en harmoniseren zij hun beleid en strategieën. Daarbij moeten een aantal principes toegepast worden: • het voorzorgsbeginsel (neem preventieve maatregelen als er een redelijk vermoeden is dat er een nadelige impact op het milieu zal zijn, zelfs al is daar geen bewijs voor); • het beginsel de vervuiler betaalt; • de beste beschikbare technieken, beste milieupraktijk en schone technologie aanwenden. De OSPAR Commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van alle verdragspartijen, ziet toe op de uitvoering van het verdrag en kan zelf beslissingen nemen tot het opstellen van programma's en maatregelen in het kader van het verdrag.
NA
NA
NA
NA
NA